Å forsvare lokal mat er viktig. For planeten. For menneskene. Mat er ikke bare drivstoff, det er kultur, historie og kjærlighet. Jo kortere avstanden er fra der maten dyrkes til der den tilbys, jo bedre er produktet for oss.

Happy wife, happy life… gjelder også i hønsegården

For noen lørdagsbrev siden, faktisk var det i januar, tok jeg for meg rettferdig konsum etter å ha kjøpt en kasse clementiner direkte fra en bonde i Spania, men på nett altså. Kassen ble sendt og bare noen dager senere var den kommet til postkontoret. Clementiner har aldri smakt så godt noen gang. Les gjerne saken her.

En spire var sådd, og nysgjerrigheten på småleverandører var på plass. Jeg ønsket veldig at noen skulle sette alle de små i et hyggelig system som fortsatt kunne være bedriftsøkonomisk bærekraftig. Mens jeg ønsket, var det noen driftige sjeler som handlet!

En lokal utfordrer til den norske dagligvarebransjen hadde plutselig stablet seg på beina, drevet at overbevisningen om at tiden er inne for å sette lokalprodusert mat, mindre matsvinn og mindre emballasje på dagsordnen.

Mat fra entusiastiske dyrkere pakket stykkvis eller ikke i det hele tatt. Ta det du trenger og vær med på matsvinn-dugnad!
På LOKAL kan du bl a handle grønnsaker, kjøtt, melk og egg, dyrket frem av mennesker med trua på rettferdig konsum.

Lokalgründerne

Inger Marie Ommedal har jobbet med mat hele livet. Hun startet og drev Tapas, den første tapas-baren i Norge, hvor jeg faktisk hadde sommerjobb mens jeg studerte i Italia på tidlig 90-tallet. Inger Marie har jobbet med markedsføring og produktutvikling for de største dagligvarekjedene og grossistene i Norge. I tillegg har hun gitt ut matbøker og skrevet reisereportasjer. Å si at hun har et bankende hjerte for mat og drømmer dag og natt om å bidra til å endre en skakkjørt dagligvarebransje, er ingen overdrivelse.

Richard Patterson har hotell og restaurant, samt en god porsjon mat i blodet med seg fra fødselen av, og har bygget på videre med filmproduksjon og driver i tillegg et kunstgalleri. De siste 15 årene har han tilbragt som produsent og mannen bak mange av de største reklamefilmproduksjonene i Norge.

Med andre ord, det er to tungvektere vi her snakker om og sammen er de LOKAL som i løpet av de tre siste årene har jobbet så og si døgnet rundt for å få en lokal utfordrer til den norske dagligvarebransjen på beina.

En møteplass for dyrkere og nytere er skapt!

En butikk tuftet på gode verdier

LOKAL på Harbitz Torg i Oslo, et steinkast fra alt man gjerne tar en pause fra

Med det mener gründerne bak LOKAL en butikk og en møteplass som tar innover seg de utfordringer vi mennesker nå står overfor. Utfordringer nedfelt i FNs bærekraftsmål knyttet til ansvarlig forbruk og produksjon, til god helse og til bærekraftige byer og samfunn.

LOKALs målsetting er å skape og formidle verdier den gamle kolonialen ivaretok. De skal ikke bare være en matbutikk, men et sted hvor mennesker møtes, på tvers av generasjoner. Et sted der det er hyggelig å handle. Et sted du kan møte naboen til en kopp kaffe, et godt måltid eller et glass vin. En butikk med mindre, men bedre utvalg. En butikk med bare to sorter olivenolje, ikke tyve, og hvor de som jobber der faktisk kan fortelle deg hvor oljen, grønnsakene eller kjøttet kommer fra.

LOKAL skal samarbeide med lokale dyrkere slik at varene de tilbyr i størst mulig grad er kortreiste, ferske og i sesong. Alle er vel enige om at emballasjebruken i dag generelt er unødig stor og at et unødig stort utvalg varer koster mer enn det smaker.

Tenk smått, tenk godt og tenk langt frem.

LOKAL er fremtidens butikk og møteplass, og første butikk er nylig åpnet på Harbitz Torg i Oslo.

Leverandører ved bare noen av dem:

Hos LOKAL kan du starte dagen på utenlandsk vis, tidlig om morgenen med kaffe og croissanter fra Lulu, LOKALs franske baker. Til lunsj settes dagens rykende varme focaccia på disken. Spis den der eller ta et stykke med deg dit du er på vei. I butikken finnes alt til middagen og hvis tiden er knapp kan du kjøpe ferdig middag med hjem. 

Så hvorfor LOKAL Inger Marie og Richard? «Jo, fordi vi vil servere så lokal mat som mulig til lokalbefolkningen. Vi gleder oss til å ta dere i mot. Ute eller inne. Til morgenkaffen eller et lite glass i baren på kveldstid. «

Velkommen til LOKAL!

Kontaktinformasjon: 

Epost: info@lokalbevegelsen.no
Telefon: 913 74 422
Facebook
Lokalbevegelsen

God lørdag!