Det har vært mye deilig mat i sommer, men nå er tiden inne for å roe inntaket litt. Avokado er en av favorittene i heimen hos oss, og suppe på avokado er et smakfullt alternativ når magamålet skal ned.

Visste du forresten at avokado ikke er en grønnsak, men en frukt? Den vokser på trær, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den gjerne oppfattet som grønnsak, men er altså en frukt. Frukten er rik på antioksidanter, aminosyrer og essensielle oljer som mange hevder kan brukes til å reparerer skadet hår, redusere rynker og behandle tørr og solbrent hud.

Landene som kan hedres for innsats for å få disse deilige dinglende fruktene på bordet, er i hovedsak Mexico og Den dominikanske republikk.

Mexico er verdens ledende produsent av avokado og holder liv i 70 000 avokadoplukkere på permanent basis og 40 000 som sesongarbeidere.
Tenk å bo et sted som har alt det beste jeg vet – hvite strender, stekende sol hele året og hvor avokado vokser på trær.. hmm kanskje det er karibier jeg skal bli når jeg blir stor?

Som sagt, Mexico i tet, med Den dominikanske replublikk tett bak. I dette øyparadiset i Karibien, nærmere bestemt i De store antillene produseres det 420 000 tonn i året, og produksjonen er tiltagende. Det planlegges for å plante nye områder med avocaddotrær i et forsøk på gjenopprette skogsarealer på øya og øke potensiell eksport. I 2011 eksporterte Den dominikanske replublikk avokadoer til en verdi av svimlende 23,9 millioner USD.

Og så – hjem igjen til kjøkkenbenken og dagens supperåd:

KALD AVOKADOSUPPE

INGREDIENSER

4 porsjoner

2 avokado

Saften av 1 sitron

1 terning grønnsaksbuljong

5 dl vann

1 agurk

1 båt finhakket hvitløk

1/2 fersk chili (valgfri, avhengig av hvilket humør du er i)

1/2 ts havsalt

1/2 ts kvernet pepper

Litt på toppen

Gresskarkjerner

Gressløk

Slik gjør du

Løs buljongterningen opp i kokende vann og sett det til avkjøling.

Del avokado og agurk i biter, og ha det i en blender sammen med hvitløken og evnt chili. Spe med buljong til du synes konsistensen er fin og kremet. Smak deretter til med salt og pepper, og sitronsaft.

Sett suppen til avkjøling noen timer, den skal være helt kald.

Dryss over gresskarkjerner og klippet gressløk før servering.

Gledelig matlaging og god lørdag!