LONDON

London er en moderne by, men likevel full av historie. Byen er så mye mer enn Big Ben, brede handlegater og røde busser. I nabolagene i London finnes det rester fra romertiden, haver som blomstrer ut fra bombede kirkeruiner og eldgamle bygninger som lever i beste velgående den dag i dag.

Vi fristes til å ta en tur – men inntil videre tar vi vår neste imaginary roadtrip rundt i London-gater som har blitt frosset i tiden.

Bathurst Mews

Mange bydeler i London er bygget opp av terraced houses, boliger med flere etasjer som står på rekke og rad, gjerne med søyler i front. De stammer ofte fra det syttende og attende århundre – og det var her fiffen bodde. Bak disse husene ble det anlagt smale gater med staller til hestene og boliger til tjenere. Disse smale gatene heter mews. I dag er Bathurst Mews er super-attraktivt sted å bo, og en liten fun fact er at det bor hester der enda.

Fournier Street

Husene i Fournier Street ligger vel bevart, omringet av moderne utvikling, med 1700-tallets klassiske vinduskarmer og utsmykkede dører. Husene ble bygget for å huse og gi et fristed til franske hugenotter, som var en del av den franske reformerte kirke. Husene ble brukt som små fabrikker for de franske silkeveverne – silken til kjolen dronning Victoria bar på sin egen kroning ble vevd i hus nummer 14 i Fournier Street. Tar du noen gang en ettermiddag i Shoreditch er dette en tidskapsel å besøke.

Cheyne Walk

Langs denne sjarmerende veien langs elvebredden ligger det nærmest urørte hus fra jakobiner- og dronning Anne-tidene. Med sin attraktive beliggenhet har gaten tiltrukket seg en rekke kjente skikkelser, som forfattere Henry James, T.S. Eliot og George Eliot. Dante Gabriel Rosetti, kunstneren bak blant annet Prosperine, bodde i hus nummer 16 med sin samling av eksotiske dyr, inkludert et beltedyr og en vombat. I 1968 bodde Mick Jagger og Marianne Faithfull i nummer 48, og et år senere flyttet bandkamerat Keith Richards inn i samme gate. Det lille Rolling Stones-nabolaget ble stadig besøkt av politiet og den sjarmerende veien langs elvebredden ble utsatt for flere politiraid på det sene 60-tall og tidlig i 1970-årene. Cheyne Walk har med andre ord mange historier å fortelle, men er verdt å vandre langs bare for syns skyld.

Dette er bare noen få av mange kjente og ukjente kriker og kroker i den engelske storbyen. Så her er det bare å sette av litt tid til historieopplevelser på neste London-shopping-tur!