Det er tidlig høst og plommetrærne kneler! Så også hos oss på landet! Fra mars til oktober, og aller mest om sommeren holder vi til et sted som i gamledager var et lite småbruk. Og med småbruk følger bl a frukttrær. I gamledager var det geiter som holdt til på plenen for å holde gresset nede, låven var hjemmet til kuene og i stallen bodde Blakken. Dette var dessverre ikke i min tid, men min kjære mor husker alt sammen.

Inngangen til låven voktes av to plommetrær. Noen år gir de veldig lite frukt, og andre år bugner det. I år bugner det!

Låven som lever videre også uten kuer!

Her om dagen da vi skulle stenge og ta opp båten, plukket vi med oss noen bæreposer med plommer. Mange av dem havnet på bordet i butikken og resten er blitt forvandlet til det deiligste plomme/ingefær syltetøy! Ikke i mitt liv har jeg noen gang tenkt at jeg skulle lage det, men nå vet jeg at jeg skal gjøre det igjen.

Oppskriften er fra en god venn i Firenze. Carlo er fra Abruzzo og har lært av sin mor at alt som vokser og gror, skal tas i bruk. Noe for umiddelbar nytelse, men det meste som forråd til vinteren. Carlo´s mor Vittoria, døde for to år siden 90 år gammel. Hun hadde alltid laget all mat fra bunnen av, var selvforsynt med syltetøy og tomatsaus gjennom hele året. Pasta og brød laget hun etter behov.

Dette trenger du

  • 1 kg plommer
  • 1/2 kg sukker
  • 4 ts revet fersk ingefær
  • saften av 1 sitron

Del plommene i to, lirk ut stenene og legg dem i en bolle. Strø noen spiseskjeer sukker over plommene og dekk til med et kjøkkenhåndkle. Etter ca 2 timer vil du se at sukkeret har løst seg opp og masse deilig saft fra plommene har sivet ut lagt seg i bunn av bollen.

Ha alt over i en gryte, legg til resten av sukkeret, sitronsaften og revet ingefær.

La det koke opp, rør av og til for at ikke sukkeret skal stivne langs grytekanten og senk temperaturen når du ser at alt sukkeret har løst seg ordentlig opp.

Rør om med jevne mellomrom, og la det putre ca 1 time, eller til du ser at de halve plommene nesten er gått helt i oppløsning.

Smak og kjenn om plommebitene er gode og møre. Når de er det, heller du forsiktig over på sylteglass. Lukk lokket mens syltetlyet er varmt.

La avkjøles i romtemperatur til dagen etter. Oppbevares i kjøleskap etter dette.

Ferdig plommesyltetøy som får smaksløkene til å hoppe, en deilig blanding av sur og søt.

Om du ikke har ditt eget plommetre som henger med grenene sine akkurat nå, og du bor på Østlandet eller der omkring og ikke er brydd av å kjøre en strekning eller to for å oppleve noe litt ekstra fint, kan jeg tipse om Mølstad Gård som akkurat nå ønsker velkommen til selvbetjent selvplukk av plommer! Skulle det friste med overnatting i forkant av plommehøstingen vil jeg anbefale å ta en till her: sov godt på Mølstad!

God lørdag!