Det er tid for hummer, eller rettere sagt, endelig er det lov å ta dem! Noen steder.. Les mer om regler lenger nede, men først en liten historie fra virkeligheten.

Det var en gang omtrent på denne tiden av året, at vi besøkte vår kjære venninne Anne på Tjøme. Hun har gjort fullblods italiener av seg men av og til trekker hun og samboer Carlalberto nordover på søken etter hennes røtter, og da er det aller helst Tjøme de reiser til. Og det er da aller helst i båt med garn eller teiner de trekkes mot. Leste du om Annes etablering i Italia? Hvis ikke kan du lese om henne her.

Tjøme

Anne er oppvokst med selvberging. Det vil si at på hytta spiste de selvfangst fra sjøen og selvdyrkede grønnsaker fra åkern som Annes mor Grete stelte med perfekte grønne fingre. Skulle noe repareres, så fikset de det selv. Brød bakte de daglig. Anne minnes sommerferier i all enkelhet med mye tid og sakte fart. Dagene gikk enten til fiske, eller til å fikse ett eller annet. Mens jeg skriver dette minnes jeg selv tider fra oppvekst med lite på programmet og sakte fart, og kjenner at jeg vil ha mer av det!

En typisk Anne-bod med all den redskapen som skal til for et lykkelig liv i fjæra

Tilbake til historien. På vei fra Oslo, regnet vi med at vi skulle spise noe fra havet den kvelden, men var ikke forberedt på beistet vi skulle dele broderlig mellom oss! For samme dag, tidlig om morgenen, hadde de rodd ut for å hente teinene. Vanlig fangst var fisk og et par krabber muligens i garnene og noen hummer var de nok vant til, men at et beist av en hanhummer på 4,8 kg hadde lagt seg til i teinen, var mildt sagt en stor overraskelse og de sa ingenting om dette til oss før vi var fremme.

Synet av hummeren på 4,8 kg var nesten uvirkelig. Har aldri, verken før eller siden, sett en så stor hummer. Og hvis noen tenker i det stille at ja ja men kjøttet fra såstore dyr er seigt og smakløst, kan vi bare si at det er det mest velsmakende og saftige hummerkjøtt ever!

Foten i bildet er str 41 herre
Utstrakt hummer ca 50 cm lang
Høyrekloa kunne brukes som slegge

Vi spiste oss stappmette, fire stykker, på én hummer alene. En opplevelse vi aldri glemmer.

Fair play

Men for å ta vare på disse lekkerbisknene, må vi ta oss i akt. For hummeren er utrydningstruet og derfor fredet store deler av året.

  • Fredningstiden for hummer utløper 1. oktober klokken 08.00 over hele landet.
  • Fra og med 1. januar til 1. oktober klokken 08.00 er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen. Hummer som innen 1. januar er innmeldt og registrert av salgslagene for omsetning, kan likevel oppbevares i sjøen. Fiskeridirektoratets regionkontor i det gjeldende området kan gi tillatelse til å oppbevare hummer i sjøen til godkjent kjøper.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.

Tid og sted

  • På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane er det tillatt å fange hummer fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november.
  • For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.
  • I perioden hummerfisket pågår, fra 1. oktober til 31. desember, er det forbudt å sette eller trekke teiner på kyststrekningen fra og med Vest-Agder til grensen mot Sverige fra og med lørdag klokken 24.00 til og med søndag klokken 24.00. Dette kalles helligdagsfredning. Se utøvelsesforskriften, § 35.
  • Det er ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på den samme kyststrekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
  • Det er ikke krav om minimumsdybde for hummerteiner.

Visste du at I

Før hummeren havnet på gode restauranters menyer, var den simpel føde og ble brukt som gjødsel på åkrene. Men overfiske gjorde krepsdyret sjeldent, og det fikk ny status som delikatesse. Også foie gras, østers og sushi var i starten billigmat.

Den vesle byen Shediac på Canadas atlanterhavskyst har bare 6000 innbyggere, men den kaller seg stolt «verdens hummerhovedstad». Her tidobles antall mennesker i byen i juli måned hvert år, for da arrangeres den årlige hummerfestivalen der.
Turister fra hele verden strømmer til Shediac for å sette tennene i ferskt skalldyrkjøtt av langt høyere kvalitet enn storbyenes mest eksklusive restauranter kan servere.


På menyen under festivalen står nemlig hummer som akkurat har skiftet skjold. Kjøttet fra disse skal være spesielt velsmakende, men de må spises rett etter at de er tatt opp, for de er for sårbare til eksport.
Mange gourmeter bruker derfor gjerne ferien på å dra til Shediac i en fjern avkrok av Nord-Amerika.


Visste du at II

Indianerne var de første hummerfiskerne ved kysten av Maine i USA, og Nova Scotia og New Brunswick i Canada. Den gangen var skalldyrene så utbredt at mic­mac-stammen kunne plukke dem langs kysten når det var lavvann.
Da europeiske nybyggere ankom på 1600-tallet, begynte de også å spise hummer, men verken kolonister eller indianere satte særlig stor pris på kjøttet. I stedet for å havne i ­gryten endte det ofte på jordene som gjødsel.
Blant kolonistene var hummer mat for de fattige og de som måtte forsørges på fellesskapets regning: tukthusfanger og barnehjemsbarn. Skall­dyret var en av de billigste matvarene på markedet, så her var det penger å spare.
Tjenestefolk som visste hva de var verdt, forlangte dessuten at herskapet forpliktet seg til å gi dem hummer to ganger i uken.

Gone fishing?

Nå kan du registrere deg for å delta i hummerfiske i 2020. Alle som skal fiske hummer må registrere seg, også de som registrerte seg i fjor. Registreringen gjelder kun inneverende år. 

Fisket åpnet 01.10.2020 og du har helt til nytttårsaften på deg!

Gjeldende regler og skjema for registering finner du her

God lørdag og skitt fiske!