Farger til glede og besvær

Du skal ikke være redd for å bruke farger

– sier drømmemannen min

Han sier dette litt spøkefullt de gangen jeg har kommentert at garderoben hans kanskje kan bære et bittelite preg av et fargesprakende tidlig 80 tall… Han følger ikke moten, men sitt eget hjerte, og har alltid vært glad i farger. I det siste har jeg forespeilet tanken om at han kanskje burde velge farger og en look som ikke går ut på dato. Vi ler godt, mens han rydder i skapet og henter frem det ene fargerike plagget etter det andre. Vi tøyser med at skapet hans ser ut som Jotuns fargekart. Han innser etterhvert at det meste av det som er med på lasset fra svunne tider, ikke brukes, og da kan det like godt gis videre.
Men poenget med fargebruk, er aktuelt.

Vi ferdes daglig i et bredt spekter av farger i butikken vår, og intern policyen om ikke ha sorte produkter, gjelder. Mange kvinner i Norge kler seg overraskende mye i sort, tenker vi. Hvorfor gjør de nå det? Når farger er flatterende, spennende og inspirerende. Sort er selvsagt kledelig og absolutt foretrukket til formelle anledninger og til hverdags også for all del, men ikke bare sort da..

Serafino genser i sennepsgul
Farger, farger og atter farger
Work in progress

Vi liker å si at vi følger den italienske modellen. En modell som i hovedsak går ut på at alt er lov og ingen kombinasjon av farger er feil. Med små modifikasjoner selvsagt, men om man i utgangspunktet beveger seg mot farger som er karakterfulle og gode i seg selv, er det egentlig ikke grenser for hva som passer sammen. Se fargene i malerier f eks, eller på fasader. Ofte er det ikke opplagte farger som er satt i system, tilfeldig eller studert, men det funker.

Milano street look
J J Martin, dronningen av print i Milano
Anything goes

Mange av våre kvinnelige kunder har kommentarer som går på at «nei den fargen kler jeg ikke», eller «jeg kan ikke bruke den rødfargen når jeg har rødt hår». Vi lytter og sier oss stort sett uenig i disse påstandene og lar det gå sport i å utfordre kundene (på høflig og dempet vis vel og merke) på å prøve andre kombinasjoner enn det de er trygge på fra før. Vi lokker dem gjerne litt ut av komfortsonen, og bruker med glede tid på hver og én. Resultatene har vist at det er tid vel anvendt, for gleden og overraskelsen ikke minst, over å se hvordan de selv føler seg hjemme i nye farger, er ikke bare svært tilfredsstillende. Det er bare supergøy!

Èn kunde husker vi godt, det er en dame i 50 årene, rødbrunt hår, høy og slank, og sikker i sin sak om at hun kledde hvitt, lyseblått og til nøds marineblått. Grønt ville hun ikke engang vurdere. Rust og oransje var helt uaktuelt. Hun kledde ikke sånne farger pga håret. Kvinner er strenge med seg selv. Kvinner er sine egne værste fiender. Vi dømmer oss selv, fornekter oss selv og setter grenser for oss selv. Den rødhårede damen ble snakket inn i forskjellige modeller i forskjellige farger. Først litt motvillig, så med litt mer nysgjerrighet og til slutt med fremskutt bryst og rak rygg. Hun hadde bestemt seg for å tre ut av komfortsonen og prøve noe nytt. Vet du hva hun valgte? En magenta rød selskapskjole, en olivengrønn linskjorte og en korallfarget India kjole.

Partykjole i magenta rød bomullspoplin
India skjorten i olivengrønn, lin i sommerhalvåret og i børstet bomull resten av året
India kjolen i korallfarge, en hit før sommeren i år og på plass igjen fra mars´19

Det var et interessant møte. Av flere grunner. Sånne møter har vi mange av. Å møtes om noe som er vanskelig, kan gjøre noe mindre vanskelig. Vi møtte henne på det hun hadde laget som sine grenseoppganger, og som hun over tid hadde overbeviste seg selv om at var hennes eneste farbare vei. Det at vi møtte henne, gjorde kanskje sitt til at hun slappet litt av på disse grensene. Hun trengte ikke å forsvare dem. Vi aksepterte at hun følte som hun gjorde, men tillot oss likevel forsiktig å foreslå noe annet og bidro til at hun selv økte sin egen bevissthet på hvordan hun selv la bånd på seg selv. Hun åpnet opp for om det faktisk måtte fortsette å være slik det alltid hadde vært – et liv i hvitt, lyseblått og marine?

Da hun hadde vært hos oss en stund, fortalte hun at hun hadde gått forbi butikken mange ganger og sett farger og plagg hun likte men ikke klarte å se seg selv passe inn, og hadde bare gått videre. Dagen hun kom inn, hadde hun bestemt at hun nå skulle ta seg tid og se, fordi alt vi hadde så liksom litt annerledes ut og hun var nysgjerrig.

Damen har vært innom mange ganger siden. Hun har sluttet å si noe om hva hun kler og ikke. Hun stiller seg åpen for forslag på hva vi synes kan passe henne. Vi ser henne med andre øyne, uten historiene som hun selv bærer på og som preger hennes syn på seg selv.

Denne historien er på ingen måte unik. Det er mange vi møter som er strenge med seg selv, som tviholder på at noe må passe sammen eller matche. Hver dag får vi anledning til å foreslå et lite steg ut av komfortsonen, og mange av dagene får vi en følelse av å ha bidratt med noe fint for de som våger å si takk og farvel til tanker og ideer de har hatt i mange år og heller stiller seg åpne for nye nytt.
Nå er jo dette trivielle ting, kan noen si. Men for mange kvinner er det lite trivielt i hvordan de føler seg. Og hvordan de ser på seg selv.

Noe av det fineste vi hører, og som den rødhårede damen har sagt flere ganger, er når kundene våre føler at de får muligheten til å understreke den de er, den de liker å være og at de liker seg selv bedre.

Med dette som balsam i sinnet ønsker vi en fargerik og fin lørdag!

Under finner du noe av det som setter farge på dagene hos oss!

strikkejakke i sennepsgul
Kort jakke i ull/lin mix i rustrød, og beige til våren. Enkel og grei, og komfortabel ikke minst
skjerf i tynn ull pink/orange

God og fargerik lørdag!