Alt du trenger å vite om cashmere


Høy kvalitet cashmere kan være som god vin, det blir bedre og bedre med årene. Cashmere er noe vi typisk forbinder med de kalde månedene, men faktisk er ikke cashmeregarnets unike egenskaper fullt ut forstått. Høy kvalitet cashmeregarn er ikke bare det beste, bløteste og varmeste garnet, det er også det mest holdbare. En genser i høy kvalitet cashmere kan gjerne vare i 10 år og skal tåle å brukes 200 ganger så lenge den blir behandlet riktig. Jeg kommer tilbake til hva som er riktig behandling lenger ned i teksten.

Hva er cashmere?
Dette spesielle materialet komme opprinnelig fra fibre i den dunaktige underullen på cashmere geitene hovedsakelig i Mongolia og Kina, områder kjent for store temperaturforandringer mellom sesongene.

Det er geita si det.. cashmere geit fra Mongolia med utstyr fra naturens side som justerer varmen etter sesong

Cashmere geitene har til alle tider tilpasset seg dette klimaet ved å utvikle et dobbelt lag med hår. Det ytre laget beskytter underhåret mot vann f eks. Underhåret består av tynne fibre med utrolige isolerende egenskaper. Det er disse fibrene som holder geitene varme om vinteren og ikke for varme om sommeren. Vi sier gjerne at cashmeregarn puster, og tilpasser seg kroppens temperatur. Litt som en dundyne, den justerer seg også etter kroppens temperatur.

Fibrene høstes/gres av med kam. Etter høsting deles de inn i forskjellige kategorier basert på tykkelse, lengde og farge. Naturlig farge på cashmere kan være alt fra off white til litt gylden brun.

Cashmere fibre før foredling

Neste fase innebærer farging av fibrene før de spinnes til tråd, eller garn, avhengig av hva de til slutt skal benyttes til. Garn brukes selvsagt til strikkede plagg, mens finere tråd veves til nydelige stoffer til jakker og kåper f eks.
De mest respekterte leverandørene av cashmeregarn finner vi i Italia og Storbritannia. De har gjerne drevet i generasjoner og har etablert omfattende systemer og prosesser for å foredle fibrene med høyeste kvalitet i fokus.
Autentisk og høy kvalitet cashmere er ekstremt dyrt som følge av komplisert og tidkrevende produksjon/innhøsting, samt at bestanden er liten. En geit genererer i snitt 150 gram fibre pr år og det skal ca 300 gram til for å strikke en genser. Hvert år produseres ca 6000 tonn cashmere mot 1,3 millioner tonn vanlig ull.

Hvorfor er cashmere så bra??
I motsetning til ull, kommer cashmere fra hår og det er nettopp her mange av grunnene for de unike egenskapene forklares:

Varme: isoleringseffekten er tre ganger høyere enn den til ull, og er ideell i forhold til å holde en jevn kroppstemperatur. Resultatet er en type garn som holder deg varm, men ikke for varm.

Mykhet: cashmere fibrenes diameter er veldig liten, noe som bidrar til at garnet er supertynt og det mykeste av alle typer garn.

Kløing: tettheten av cashmere fibrene er mye høyere enn ull, og garnet oppleves ikke å klø. Det er på grunn av denne tettheten at cashmere rett mot huden oppleves som deilig og mykt.

Tykkelse: på grunn av de isolerende egenskapene til cashmeregarnet, kan en genser i cashmere være tynnere og lettere enn en genser i ull, for å gi samme varme effekten.

Krymping: cashmere i høy kvalitet krymper ikke ved riktig vask og plagget vil beholde sin opprinnelige form mye lenger enn samme plagg i ull.

Varighet: plagg i høy kvalitet cashmere kan vare i årevis når det er vedlikeholdt på riktig måte. Jeg har faktisk et skjerf i cashmere som min morfar brukte på ski i gamledager, og det er fortsatt like fint.

Som med alt annet, det er alltid en nedside. Og cashmere er intet unntak og nupping er en del av pakka!

Nupping oppstår når kortere fibre tvinner seg rundt seg selv på visse områder på en genser f eks hvor det naturlig er mer friksjon enn andre steder, og små bobler (usynlige for oss) dannes. Dette er ikke til å unngå der det er kortere fibre og det har ingen ting med kvalitet å gjøre. Det er med andre ord ikke nødvendigvis dårlig kvalitet garn når det oppstår nupper. Men når garnet er av høyeste kvalitet, skal nupping nærmet opphøre etter de første gangene med vask og det skal i prinsippet også nuppe mindre enn når kvaliteten er lavere, som følge av veldig korte fibre, som til syvende og siste er billigere. Men frykt ikke, «kvalitetsnupper» er lette å fjerne enten med en cashmere kam, en elektrisk nuppefjerner eler bare ved å nappe dem vekk med fingrene.

Farger, detaljer og kombinasjoner er morsomme innslag i hverdagene våre

Stell av cashmere avgjør levetiden

Vask:
– Cashmere er opprinnelig hår, og kan derfor fint vaskes i vann, for hånd eller i maskin
– Håndvask ved 30 grader er nok det som ekspertene anbefaler
– Ved vask i maskin, bruk håndvask-program om du har det og sett syklusen til ca 30 min, sentrigfugering som vanlig men ikke la plagget bli liggende i maskinen etter ferdig syklus.
– Vreng plagget ved vask
– Bruk mild såpe, cashmere såpe eler baby shampoo
– Bruk aldri blekemiddel
– Vask av cashmere på renseri er ok, men husk å be om milde vaskemidler

Tørk:
– Ikke vri opp plagget! Press vekk event overflødig vann med et håndkle.
– Legg plagget flatt og form det tilbake til sin opprinnelige form ved å dra forsiktig her og der
– Heng aldri cashmere plagg til tørk da de vil strekke seg og miste formen sin
– La plagget ligge til tørk i romtemperatur og unngå direkte sollys
– Stryk gjerne på lav varme men bruk et klede mellom strykejernet og cashmere plagget. Stryk aldri direkte på plagget.

Oppbevaring:
– Cashmere plagg skal helst ikke henge i skap, men brettes og legges flatt
– Når et plagg ikke brukes over tid, bør det helst legges i en støvpose eller lukket klespose for å beskytte mot møll. Legg gjerne møllkuler eller lavendel inne i posene, det holder uvedkommende cashmere fans på avstand.
– Vær oppmerksom på at ved kontakt med nylon, kan cashmere fibre ødelegges. F eks bilbelter eller innside på en del jakker. Kanskje ikke mulig å unngå alt til enhver pris, men kjekt å vite.

Hva kjennetegner god cashmere og hvordan se forskjell?

Først og fremst, alltid sjekk etiketten so skal være festet på innsiden av hvert plagg. Vær oppmerksom på at det mange kaller cashmere» i virkeligheten kan være en mix av ull og dårlig cashmere. Dette er et mye rimeligere garn, kan fortsatt se og kjennes bra ut, men er dramatisk mye dårligere, både å ta på og kvalitetsmessig, og faren for at det nupper mye, er stor. Så her gjelder reglene at det er dyrt å kjøpe billig!

En etikett som sier 100% cashmere kan være teknisk korrekt, men kan samtidig være misvisende. Ikke all cashmere er lik, som tidligere nevnt. En genser i høyeste kvalitet cashmere må anses som en investering som antas å leve et langt liv. Å kjøpe rimeligere cashmere for å spare er i prinsippet ingen god idé da plagget ikke vil kunne vare like lenge som ett i høy kvalitet. Ofte varer de ikke mer enn noen uker og kan være fulle av vanskelige nupper som ikke lar seg fjerne. Matten blir derfor at kostnaden pr bruk av plagg laget av dårlige materialer og dårlig produksjon, er høy!

Kvalitet, passform og varighet vektlegges i aller største grad

For et uerfarent øye er det ikke alltid lett å skille mellom høy eller dårlig kvalitet før etter de første gangene med vask. Her er noen tips om hva du bør se etter når du søker høy kvalitet:

Fibrenes lengde: Ut fra et teknisk perspektiv beror kvaliteten på fibrenes tykkelse og lengde. Jo lenger fibrene er, jo mer solid og holdbar er genseren, og du vil se mindre nupping. Forhandlere av cashmere produkter bør kunne opplyse om hvilken lengde som er brukt på produktene de selger. Dette er informasjon alle som designer plagg i cashmere og setter igang produksjon i form av strikking eller søm, skal vite. All vår cashmere er 2/28. Det betyr 28 mm lengde på fibrene, og 2 tråder (2 ply) tvunnet sammen til én, hvilken indikerer svært høy kvalitet på garnet og lenger levetid.

Tykkelsen på fibrene: Jo tynnere fibrene er, jo mykere er de. Mykt er deilig, men vær oppmerksom på mykeste baby cashmere som mange markedsfører seg med som noe fantastisk. Baby cashmere er faktisk altfor tynne fibre og vil sjelden vare lenge. Noen brands behandler garnet med silikon for at det skal kjennes mykere.

Strikkingen: Selv om garnet kan være så bra det bare vil, kan dårlig strikkeprosess ødelegge alt, både med tanke på utseende og følelsen ved å ta på ferdig strikket plagg. God strikking kjennetegnes ved tettere masker. Sjekk dette ved å dra og strekke litt i genseren for å se det faller tilbake til sin opprinnelige form. Plagg strikket i Italia eller Skotland er vanligvis mye bedre enn produksjon i Kina, men dette kan variere fra leverandør til leverandør. Regelen blir å følge magefølelsen og forsøke å vite så mye som mulig om opphav, garn, vaskeprosess og strikking som mulig.

Det er lett å trå feil, men det beste er å stille spørsmål til forhandleren og ikke minst, finne forhandlere du stoler på faktisk leverer den kvaliteten de oppgir å ha. En annen liten test du kan gjøre for å avgjøre kvalitet, er å kjenne på det for å kjenne om det er veldig mykt allerede i butikken, og legg det i nakken din for å kjenne om det klør.

Klør det litt, kan det bety at det er en mix, og styr unna dersom du var ute etter 100% cashmere. Er det veldig mykt, kan det tenkes at leverandøren har brukt en middels kvalitet og vasket garnet mange mange ganger før strikking for at det skal kjennes mykt i butikkhyllen og friste kunden.

Vi har diskutert hvilket nivå av mykhet vi vil ligge på når produktene våre er klare for hyllene. Antonio, som er vår strikker og som har strikket i flere generasjoner og som faktisk også strikker for Brunello Cucinelli, har rådet oss til å stoppe vaskingen før plagget er supermykt. For supermykt blir det med tiden, etter utallige ganger med bruk og vask, og godt stell. En genser som er supermyk allerede i butikk, har forkortet levetiden med noen år. Tenk det du!

Konklusjon
Når du investerer i cashmere, hever du helt enkelt nivået og levetiden på garderoben din, men det koster. Disse plaggene vil bevare både kvaliteten og utseendet i lang tid, og vesentlig lenger enn plagg i ull. Med utgangspunkt i at det er en investering å kjøpe kvalitte, kan du se på det som at du får god avkastning over tid, og kost pr bruk blir lavere og lavere med årene.

Noen liker gjerne å tro at cashmere plagg fra de store kjedene er like bra, men de fleste lærer av erfaring at det er dyrt å kjøpe billig. Å handle cashmere blir til syvende og sist et spørsmål om likviditet. Har man råd til de store utleggene der og da, er det ofte verdt innsatsen. Har man ikke råd, bør man heller vente enn å kjøpe billig bare for å temme en impulsiv kjøpetrang. Og bli kjent med historiene bak plaggene, hvorenn du velger å handle. Jeg mener det er et minimum å forvente av forretninger som tilbyr varer til mange tusen kroner. Så spør i vei og ikke gi deg før du er trygg på hvem som står bak.

Detaljer

De beste leverandørene av høy kvalitet cashmere garn i Europa er Cariaggi, Loro Piana og Biagioli Modesto i Italia, og Hinchliffe & Sons og Todd & Duncan i Storbritannia. Alle disse ligger mer eller mindre på samme pris, ca 200 euro pr kg! En tynn genser veier ca 300 gram mens en tykk genser, f eks våre rundhalsde og høyhalsede, samt strikkejakken, veier 450 gram. Legger man så til kostnad for strikking og siste hånd på verket, forstår man fort at de som selger cashmere gensere billig, ikke bare har tatt én snarvei, men sannsynligvis mange, og ingen av dem kommer forbrukerne til gode på sikt.

Det ensete problemet med cashmere er at den gode følelsen det gir, og mykheten mot huden, er vanedannende. Når du en gang har vandret fra ull til cashmere, er det vanskelig å ta turen tilbake til vanlig ull.

Vel møtt i butikken for å snakke om cashmere og geiter fra Mongolia, eller om du bor langt unna:

https://www.storiesbykine.com/produktkategori/dame/cashmere/