Cashmere av høy kvalitet kan beskrives som en god vin som blir bedre og bedre med årene. Cashmeregarnets egenskaper er for mange ikke fullt ut forstått. Høykvalitets cashmere er ikke bare det beste, bløteste og varmeste garnet – det er også det mest holdbare. En genser i cashmere skal faktisk tåle å brukes og elskes i 10 år, så lenge den behandles riktig. Så hva er egentlig (god) cashmere, og hvordan skal man behandle det riktig?

Hva er cashmere?

Dette spesielle materialet kommer opprinnelig fra fibre i den dunaktige underullen på cashmeregeitene. Det kommer hovedsakelig fra Mongolia og Kina, som er områder kjent for store temperaturforandringer mellom sesongene. Geitene har til alle tider tilpasset seg dette klimaet ved å utvikle et dobbelt lag med hår; det ytre laget beskytter mot vann og lignende, og underhåret består av tynne fibre med utrolige isolerende egenskaper. Det er disse fibrene som holder geitene varme om vintrene og svale om sommeren. Vi sier gjerne at cashmeregarn puster og tilpasser seg kroppens temperatur, som gjør at vi kan ha glede av cashmereplaggene våre året rundt.

Fibrene høstes fra geitene ved å gre dem, etterfulgt av å deles inn i forskjellige kategorier basert på tykkelse, lengde og farge. Naturlig farge på cashmere kan være alt fra kremhvit til gylden brun. Det som har noe å si for kvaliteten er imidlertid lengden på fibrene – og om de er korte eller lange. Neste fase innebærer farging av fibrene før de spinnes til tråd, eller garn, avhengig av hva de til slutt skal benyttes til. Garn brukes selvsagt til strikkede plagg, imens finere tråd veves til nydelige stoffer til eksempelvis kåper og jakker.

De mest respekterte leverandørene av cashmeregarn finner vi i Italia og Storbrittania. De har gjerne drevet i generasjoner og har etablert omfattende systemer og prosesser for å foredle fibrene med høyeste kvalitet i fokus. Autentisk og høykvalitets cashmere er dyrt som følge av komplisert og tidkrevende produksjon og innhøsting, samt at bestanden er liten. Vi er stolte av å ta i bruk det som kalles verdens beste cashmere fra Hinchcliffe & Sons i Storbrittania, som vasker garnet i flere prosesser med nøye renset vann etter strenge rutiner for å beholde den utrolige kvaliteten. Det er til motsetning fra mange andre aktører som vasker garnet med tilsetningsstoffer som gjør at cashmeregenseren kjennes myk ut, men som senere går på bekostning av kvaliteten.

Så, hvorfor er cashmere så bra?

I motsetning til ull kommer cashmere fra hår, og det er nettopp her mange av grunnene for de unike egenskapene forklares.

 • Varme: Isoleringseffekten er tre ganger høyere enn den til ull, og er ideell til å holde en jevn kroppstemperatur. Resultatet er en type garn som holder deg varm – men ikke for varm.
 • Mykhet: Cashmerefibrenes diameter er veldig liten, noe som bidrar til at garnet er supertynt og det mykeste av alle typer garn.
 • Kløing: Tettheten av cashmerefibrene er mye høyere enn ull, og garnet oppleves ikke å klø. Det er på grunn av denne tettheten at cashmere rett mot huden bare oppleves som deilig og mykt, selv for de med sensitiv hud.
 • Tykkelse: På grunn av de isolerende egenskapene til cashmeregarnet kan en genser i cashmere være tynnere og lettere enn en genser i ull for å gi den samme varmeeffekten.
 • Krymping: Cashmere av høy kvalitet krymper ikke ved riktig vask og plagget vil beholde sin opprinnelige form år etter år.
 • Varighet: Plagg av høykvalitets cashmere kan vare i årevis når det er vedlikeholdt på riktig måte.

Nupping

Det meste man møter på i livet har en bakside – det har også cashmere. Nupping oppstår når kortere fibre tvinner seg rundt seg selv på visse områder på en genser, for eksempel der det naturlig er mer friksjon enn andre steder, og små, usynlige bobler, dannes. Dette er ikke til å unngå og har ingenting med kvalitet å gjøre – først. Når garnet er av høyeste kvalitet skal nupping nærmest opphøre etter de første gangene med vask og det skal i prinsippet også nuppe mindre enn når kvaliteten er lavere, som følge av kortere fibre som til syvende og sist er billigere. Men frykt ikke, «kvalitetsnupper» er lette å fjerne enten med en cashmerekam, nuppefjerner eller bare ved å nappe dem vekk med fingrene.

Hvordan skal man behandle et cashmereplagg?

Stell av cashmere er også med på å avgjøre levetiden.

 • Vask: Cashmere er opprinnelig hår, og kan derfor fint vaskes i vann, for hånd eller i maskin. Håndvask ved 30 grader er det som ekspertene anbefaler. Ved vask i maskin, bruk håndvask-program om du har det og sett syklusen på 30 minutters vanlig sentrifugering. Bruk mild såpe, baby-shampoo eller såpe tilpasset cashmere. Bruk aldri blekemiddel. Vask av cashmere på renseri er ok, men husk å be om milde vaskemidler.
 • Tørk: Ikke vri opp plagget, men press ut overflødig vann med et håndkle og legg plagget flatt og form det til sin opprinnelige form ved å dra forsiktig her og der. Heng aldri cashmereplagg til tørk da de vil strekke seg og miste formen sin. La plagget ligge til tørk i romtemperatur og unngå direkte sollys. Stryk gjerne på lav varme, med et klede mellom strykejernet og plagget.
 • Oppbevaring og bruk: Cashmereplagg skal helst ikke henge i skap, men brettes og legges flatt. Når et plagg ikke brukes over tid bør det legges i en støvpose eller lukket klespose for å beskytte mot møll. Legg gjerne møllkuler eller lavendel inne i posene, det holder uvelkomne cashmere-fans på avstand… Vær oppmerksom på at ved kontakt med nylon kan cashmerefibre ødelegges, eksempelvis ved bilbelter eller innside på noen jakker.

Hva kjennetegner god cashmere, og hvordan se forskjell?

Først og fremst, alltid sjekk etiketten som skal være festet på innsiden av hvert plagg. Vær oppmerksom på at det mange kaller cashmere kan i virkeligheten være en miks av ull og dårligere cashmere. Dette er et mye rimeligere garn som fortsatt kan se og kjennes bra ut, men er dramatisk mye dårligere kvalitetsmessig da det kan nuppe mye, bli lettere ødelagt og ikke ha de samme gode kvalitetene som cashmere skal ha. Så, med det kan det bli dyrt å kjøpe billig. Ikke all cashmere er lik og en genser av høykvalitets cashmere må anses som en investering som antas å leve et langt liv.

Kvalitet, passform og varighet vektlegges i aller største grad. For øyne uten cashmere-erfaring er det ikke lett å skille mellom høy eller dårlig kvalitet før etter de første gangene med bruk og vask. Her er noen tips om hva du bør se etter når du søker etter høy kvalitet:

 • Fibrenes lengde. Ut ifra et teknisk perspektiv beror kvaliteten på fibrenes tykkelse og lengde. Jo lenger fibrene er, jo mer solid og holdbar er genseren, og du vil oppleve mindre nupping. Forhandlere av cashmereprodukter bør kunne oppgi lengden som er brukt da alle som designer plagg i cashmere vet hva slags kvalitet de bruker. Alle våre plagg i cashmere er 2/28, som betyr 28mm lengde på fibrene og 2 tråder tvunnet sammen til én, og indikerer svært høy kvalitet på garnet og dermed lenger levetid.
 • Tykkelsen på fibrene: Jo tynnere fibrene er, jo mykere er de. Mykt er deilig men vær oppmerksom på den aller mykeste cashmere som beskrives som helt fantastisk, da virkeligheten ofte er tynne fibre som sjelden varer lenge. Noen leverandører behandler garnet med silikon for at det skal kjennes mykere.
 • Strikkingen: Selv om garnet kan være så bra det bare vil, kan dårlig strikkeprosess ødelegge alt, både med tanke på utseende og følelsen ved å ta på ferdig strikket plagg. God strikking kjennetegnes ved tettere masker. Sjekk dette ved å dra og strekke litt i genseren for å se det faller tilbake til sin opprinnelige form. Plagg strikket i Italia eller Skotland er vanligvis mye bedre enn produksjon i Kina, men dette kan variere fra leverandør til leverandør. Regelen blir å følge magefølelsen og forsøke å vite så mye som mulig om opphav, garn, vaskeprosess og strikking som mulig.

Det er lett å trå feil, men det beste er å stille spørsmål til forhandleren, og ikke minst finne forhandlere du stoler på at faktisk leverer den kvaliteten de oppgir å ha. En annen liten test du kan gjøre for å avgjøre kvalitet, er å kjenne på det for å kjenne om det er veldig mykt allerede i butikken, og legg det i nakken din for å kjenne om det klør. Klør det litt kan det bety at det er en miks, og styr unna dersom du var ute etter 100% cashmere. Er det veldig mykt kan det tenkes at leverandøren har brukt en middels kvalitet og vasket garnet mange mange ganger før strikking for at det skal kjennes mykt i butikkhyllen og friste kunden. En genser som er supermyk allerede i butikk, har forkortet levetiden med noen år. Tenk det du!

Det er altså veldig mye man skal tenke på i valget av den riktige cashmeregenseren. Da er det godt å vite at når du endelig finner den – så kan du ha den lenge! Det eneste problemet ved cashmere er at den gode følelsen det gir, og mykehen mot huden, er vanedannende. Når du en gang har vandret fra ull til cashmere, er det vanskelig å finne veien tilbake.

Vel møtt i butikken for å snakke om cashmere og geiter fra Mongolia, eller om du bor langt unna kan du se nærmere på cashmereplaggene her.