Adventstid er hyggetid

Opprinnelig var dette en tid preget av måtehold. Det var en regel om at fra slutten av november og frem til jul skulle barna få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i julen. Om vi fortsatt lever i måtehold, skal vi ikke uttale oss om, men moro å fundere litt over hvor de forskjellige tradisjonene kommer fra. For oss handler denne tiden om å samle oss om hyggelige aktiviteter, og å pynte litt. Da går det for det meste i svibler og grankranser på dørene. Helt enkelt med andre ord..

Det tar ca tre uker før svibler blomstrer, så det gjelder å time det hvis man ikke ønsker å gå på to runder før jul.. som vi må i år!

Advent er forberedelsenes tid, enten det er julegaver eller kakebakst. Eller neste års sommerkolleksjon som snart skal sendes fra Italia…

Hjemme hos oss har det vært julekakebaking så lenge jeg kan huske. Mor vokste opp med mormor og Paula, en gudsfyktig skikkelse fra landet som ingen sa imot, det kunne avstedkomme vrede og ubehag som ingen i nærheten ønsket å føle på kroppen. Mormor og Paula forholdt seg slavisk til Henriette Schønberg Erken´s kokebok fra 1947, med oppskrifter som på ingen måte viste måtehold! det dreiet seg om 12 eggeblommer og i underkant av 1 kg sukker i en av oppskriftene.Og sortene de bakte var garantert flere enn 7.

Mor holder tradisjonen ved like og til hver jul baker vi berlinerkranser, krumkaker, hjortetakk, sandkaker og mandelflarn. Ikke lenger alle de tradisjonelle 7 sorter, men 5 sorter er godt nok for oss. Julaften til dessert har vi alltid hatt hjemmelaget cognac-is, laget på kremfløte så klart, så det er ingen lav karbo tid vi går i møte hjemme hos oss!

Advent er baking

God mat og godt drikke hører advent og førjulstid til, og er også, eller kan gjerne være, hygge – spesielt når middagen varer til langt på natt og smått og stort diskuteres med dem man er glad i. Og helst når de store katastrofer rundt julebordet uteblir og alle kommer seg helskinnet hjem uten for mange riper.

Å kle seg egnet i den mørke og kalde årstiden, er ikke alltid så lett. Vi mener vi har løst dette problemet ved å tilby India kjolen i vinterversjon! India kjolen kan pyntes opp eller ned, avhengig av tid og sted. Det kan jo være like galt å føle seg overpyntet som underpyntet, så smart å legge seg midt i mellom, og være trygg på å passe inn overalt.

Indiakjolen i ull-mix eller viscose-mix er på vei inn igjen og skal være på plass fra ca 15 desember #julekjole

I adventstiden er det mange som benytter anledningen til å besøke julemarkeder og annet for å få en god dose julehygge! Begrepet hygge har spredt seg over hele verden de siste årene, «hygge» har rett og slett blitt trendy. I bunn og grunn beskriver ordet hygge en koselig, varm atmosfære hvor man kan nyte det gode liv sammen med de man er glad i.

God Jul fra siste skudd på stammen: undertegnedes lille skrivestue i Frognerveien 44.

Hygge for meg i denne tiden er, foruten bakingen og bittelite grann svibelpynting, en tid til ettertanke. Vi går mot årsslutt, julerush og så noen dager med stengt butikk i romjulen, og avslåtte maskiner! Vi legger et godt år bak oss, men jeg innser at det koster å holde koken dag etter dag. Og med ukentlige brev igjen, er det liksom bare å klamre seg fast og holde tunga rett i munn. Da jeg før sommerenn annonserte at frekvensen på brevene mine ville gå fra ukentlig til månedlig, var det overraskende mange reaksjoner som sa at det syntes de ikke var en veldig god idè..  Så da fortsetter jeg skrivingen så ofte jeg kan og håper å by på noe som er av interesse for andre enn meg selv. Det er nemlig spørsmålet jeg stiller meg selv hver gang jeg publiserer, om dette kan ha noen nytte for andre enn meg!? Det har det åpenbart, og det rører meg.

God og hyggelig lørdag, og god adventstid.